نفت و پتروشیمی
چشمانداز تیره و تار برای نفت
برای سال ۲۰۲۵، نظرسنجیهای اخیر حاکی از افزایش جزئی تقاضای جهانی نفت به میزان تقریباً ۱ تا ۱.۵میلیون بشکه در روز است. این نظرسنجیها نشان میدهد که انتظار میرود تقاضای جهانی بین ۰.۸ میلیون تا ۱.۲ میلیون بشکه در روز باشد.
به گزارش اصلاحات نیوز به نقل از انرژی پرس، با نزدیک شدن به ماههای پایانی سال ۲۰۲۴، تحلیلها و پیشبینیها درباره آینده بازارهای انرژی در سال آینده میلادی افزایش یافته است. این در حالی است که به طور کلی، پیشبینیها درباره چشمانداز حوزه انرژی، با توجه به وضعیت فعلی اقتصاد جهانی و همچنین افزایش تنشها در سطح بینالمللی آنچنان خوشبینانه نیست.
چشمانداز تیره و تار برای نفت
نظرسنجی خبرگزاری رویترز که روز پنجشنبه منتشر شد، آینده تیرهای را برای حوزه نفت در سال ۲۰۲۵ ترسیم میکند که نشاندهنده ترکیبی است از رشد کند تقاضا و نگرانیهای مازاد عرضه که باعث کاهش قیمتها شده است. تحلیلگران اکنون میانگین قیمت نفت برنت را در سال جاری ۸۰.۵۵ دلار در هر بشکه و ۷۶.۶۱ دلار در سال ۲۰۲۵ نشان میدهند که کاهش ثابتی نسبت به پیشبینیهای قبلی است.
بنا به گزارش اویل پرایس، این تغییر بدبینانه از سه عامل ناشی میشود. کاهش نسبی تقاضای چین، علیرغم نقش این کشور به عنوان بزرگترین مصرفکننده نفت در جهان، رکودی طولانی را ایجاد میکند. در همین حال، عرضه نفت از سوی تولیدکنندگان کلیدی به ویژه در شرایطی که اوپک پلاس منتظر افزایش تولید در دسامبر است، در آستانه بالا رفتن است. از سوی دیگر، طوفانهای ژئوپلیتیکی که زمانی بازارها را متلاطم میکرد، به ویژه ترس از تشدید تنشها در خاورمیانه، آرام شده است. همانطور که «اوله هانسن»، رئیس استراتژی کالای بانک «ساکسو» خاطرنشان کرد، شعلهور شدن تنشها ممکن است قیمت نفت را تحریک کند، اما خطر اختلال واقعی، محدود است.
این در حالی است که نفت خام ایالات متحده نیز از همین منطق پیروی میکند و انتظار میرود قیمتها در سال جاری در ۷۶.۷۳ دلار در هر بشکه و به ۷۲.۷۳ دلار در سال ۲۰۲۵ کاهش یابد. این روند نزولی بیانگر ششمین ماه متوالی کاهش انتظارات برای میانگین قیمتهای سال جاری را نشان میدهد.
برای سال ۲۰۲۵، این نظرسنجی حاکی از افزایش جزئی تقاضای جهانی نفت به میزان تقریباً ۱ تا ۱.۵ میلیون بشکه در روز است. این نظرسنجی نشان داد که انتظار میرود تقاضای جهانی در سال ۲۰۲۴ بین ۰.۸ میلیون تا ۱.۲ میلیون بشکه در روز باشد.
همانطور که «جان پیسی»، تحلیلگر بازارهای مالی به رویترز گفت، عوامل فصلی ممکن است اوپک پلاس را وادار کند که افزایش برنامهریزیشده ماه دسامبر خود را تا بهار ۲۰۲۵ به تعویق بیندازد. وی افزود: «ما فکر میکنیم که اوپک پلاس میتواند افزایش عرضه را تا پایان مارس/آغاز آوریل ۲۰۲۵ به تعویق بیندازد، زیرا تقاضا در سه ماهه اول ۲۰۲۵ از سه ماهه چهارم ۲۰۲۴ به دلیل عوامل فصلی کاهش مییابد.»
عدم قطعیت برای بازارهای گاز
در عین حال، به نظر میرسد که حوزه گاز چشمانداز خوشبینانهتری را در سال آینده میلادی پیش رو ندارد. به گفته آژانس بینالمللی انرژی، با تشدید رقابت برای سوخت دریایی بین آسیا و اروپا، تقاضای جهانی برای گاز طبیعی در سال آینده به بالاترین حد خود خواهد رسید. این آژانس مستقر در پاریس در گزارش اخیر خود اعلام کرد که پس از کاهش واردات در سال جاری، اروپا در سال ۲۰۲۵ به گاز طبیعی مایع بیشتری نیاز خواهد داشت که هم بازار و هم اختلاف قیمت را با آسیا کاهش میدهد.
آژانس بینالمللی انرژی در این گزارش اعلام کرد: «تامین گاز طبیعی اساساً محدود است و عدم قطعیتها بر چشمانداز سال ۲۰۲۵ تأثیر میگذارد». پیشبینی آژانس بینالمللی انرژی، سال چالشبرانگیز دیگری را برای اروپا نشان میدهد، امری که سبب خواهد شد مصرفکنندگان همچنان با افزایش قبوض انرژی دست و پنجه نرم کنند.
در حالی که قیمت گاز به طور قابل توجهی نسبت به اوج پیشین خود در سال ۲۰۲۲ کاهش یافته است، اما همچنان بالاتر از میانگینهای تاریخی است. گسترش خطرات ژئوپلیتیک -از جنگ در اوکراین تا تشدید درگیری در خاورمیانه- قیمتها و نوسانات بازار را تقویت کرده است. این در حالی است که طبق پیشبینی آژانس بینالمللی انرژی، مصرف گاز در اروپا در سال جاری نسبت به سال ۲۰۲۳ ۲ درصد کاهش داشته است، اما تقاضای صنعتی بهبود یافته است. با این همه، آمارهای فعلی کمتر از سطح قبل از بحران باقی مانده است، در حالی که مصرف گاز در بخش برق با رونق گرفتن انرژیهای تجدیدپذیر همچنان رو به کاهش است.
به گفته «متیو استیون»، تحلیلگر در دانشگاه پنسیلوانیا، به نظر میرسد که عوامل ژئوپولتیک در کنار المانهای اقتصادی سبب شده که پیشبینیها برای بازارهای انرژی در سال ۲۰۲۵ چندان خوشبینانه نباشد. وی هشدار داد که این مسئله میتواند رکودی جدی را در حوزه انرژی به دنبال داشته باشد، بهویژه آنکه کمتر از یک هفته به برگزاری انتخابات ریاستجمهوری آمریکا باقی مانده و نتایج این انتخابات میتواند تاثیری جدی بر ماهیت بازارها در هفتهها و ماههای منتهی به پایان سال جاری میلادی بگذارد.