سیاسی
محکومیت اخیر ترامپ را در انتخابات عقب انداخت است/ چقدر میتوان روی نظرسنجیها اخیر حساب کرد؟
با گذشت بیش از یک هفته از مجرم شناخته شدن دونالد ترامپ، نظرسنجیها از ریزش محبوبیت او حکایت دارد. این درحالی است که پیش از برگزاری دادگاه هم کمی از این محبوبیت کاسته شده بود. سئوال این است: روند کاهش محبوبیت ترامپ ادامه مییابد یا او میتواند خودش را نجات دهد؟
رویداد۲۴ نوشت: روزنامه نیویورکتایمز و کالج سِینا در یک نظرسنجی مشترک تلفنی از ۲۰هزار رأیدهنده متوجه شدند که محکومیت اخیر ترامپ باعث شده محبوبیت او یک درجه کاهش پیدا کند. این درحالی است که نامزد جمهوریخواهان پیش از رای هیئت منصفه با سه امتیاز از جو بایدن پیش بود، اما اکنون تنها دو امتیاز از او جلوتر است.
یک مطالعه دیگر توسط موسسه نظرسنجی اچلون اینسایتس نزدیک به جمهوریخواهان هم تقریباً به نتیجه مشابه رسیده است. پاسخدهندگان که قبلاً به هردو نامزد رأی برابر داده بودند حالا به بایدن دو امتیاز بیشتر دادهاند. نظرسنجی رویترزایپسوس که بلافاصله پس از محکومیت ترامپ انجام شد هم نشان داد بایدن با ۴۱ درصد آرا در مقابل رقیبش با ۳۹ درصد آراء، پیشتاز است. آخرین نظرسنجی انجام شده قبل از رای هیئت منصفه، حاکی از رقابت مساوی بود.
نظرسنجی ریلکلیرپالتیکس هم نشان میدهد که در روز صدور حکم، ترامپ با ۰.۹ درصد از بایدن پیشی گرفته بوده اما تا ۶ ژوئن ۰.۵ درصد از او عقب افتاده است. دلیلش هم این بوده که بلاخره چند روز در صدر اخبار و تیترهای منفی رسانهها بودن ضربه خود را به ترامپ زده است. گرچه هنوز برای قضاوت زود است و مشخص نیست که این روند ادامه دارد یا در روزهای منتهی به انتخابات تغییر خواهد کرد.
چقدر نظرسنجیها را جدی بگیریم؟
وقتی یک خبر یا اتفاق مهم به سرتیتر رسانهها بدل میشود موج نظرسنجیها هم راه میافتد و با نخستین پیشامد مهم بعدی به همان سرعت کنار میرود. تجربه، به ویژه درباره اخبار جنجالی مربوط به ترامپ نشان داده که این موضوع دقیقا صادق است.
از سوی دیگر، پیشتازی ترامپ نسبت به بایدن مدتهاست که در یک وضعیت متزلزل قرار دارد. در بسیاری از نظرسنجیها، جمهوریخواهان برتری خود را مدیون رایدهندگان هستند که گرچه به لحاظ سیاسی منتقد بایدناند اما همچنان به دموکراتها گرایش دارند. بنابراین همیشه این امکان وجود دارد که این رایدهندگان در نهایت راه خود را به سمت کمپین بایدن کج کنند. دادههای موجود هم نشان میدهد که محکومیت ترامپ ممکن است به عنوان یک کاتالیزور برای بازگشت این بلوک به سمت دموکراتها عمل کند.
آسیب رسواییهای قبلی ترامپ به جایگاه سیاسی او موقتی بود
این ادعا که ترامپ در برابر رسوایی و جنجال شکستناپذیر است کمی اغراقآمیز است. گرچه محبوبیت ترامپ بارها پس از هر ماجرای رسوایی یا جنجالی مرتبط با او کم شده است، اما او به سرعت توانسته این جایگاه از دست رفته را دوباره به دست آورد.
یک ماه قبل از انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶، واشنگتنپست ویدئویی را منتشر کرد که در آن ترامپ درباره مواجهه با یک زن جذاب به مجری آن برنامه تلویزیونی گفته بود: «اصلا وقت را تلف نمیکنم. وقتی آدم مشهوری هستید، خودشان به شما این اجازه را میدهند و شما می توانید هر کاری انجام دهید … تو میتوانی هر کاری انجام دهی.» در این فایل صوتی این قهرمان راستگرایان مسیحی از تلاشهایش برای اغوای یک زن متاهل با افتخار یاد میکرد.
در روز انتشار آن نوار، ترامپ در میانگین نظرسنجی ریل کلیرپالتیکس با ۴.۷ امتیاز از کلینتون جلو بود. کمی بیش از یک هفته بعد، کلینتون ۷.۱ امتیاز پیش افتاده بود. با این حال، تا روز انتخابات، برتری کلینتون در نظرسنجی به ۳.۲ امتیاز کاهش یافته بود. قابل فهم است که این کاهش سریع، بازتاب افشای تحقیقات FBI در مورد سرور ایمیل هیلاری کلینتون در ۲۸ اکتبر ۲۰۱۶ و همچنین انتشار ایمیلهای ویکیلیکس مرتبط با جان پودستا، رئیس ستاد انتخاباتی او در ۷ اکتبر بوده باشد. این رخدادها فقط بر این واقعیت تأکید میکند که اخبار جدید میتواند اثر سیاسی پروندههای قبلی را پاک کند.
میزان کاهش محبوبیت ترامپ نسبت به موارد مشابه مانند شورش ۶ ژانویه خیلی ناچیز است و این بازتاب چیزی است که نظرسنجیها آن را «سوگیری بدون واکنش» مینامند: وقتی اخبار بدی درباره یک سیاستمدار منتشر میشود، مخالفان آن سیاستمدار بیشتر دوست دارند درباره آن فرد و اتفاق حرف بزنند و حامیانش کمتر علاقه به صحبت کردن از خود نشان میدهند و این میتواند تغییراتی را در نظرسنجی ایجاد کند که لزوماً منعکسکننده تغییر در میزان حمایت نیست.
نظرسنجیهای مجدد سعی میکند از طریق تماس با همان گروه پاسخدهندگان، این مشکل را حل کنند. با این حال، به ناچار، برخی از شرکتکنندگانِ نظرسنجی قبلی در نظرسنجی بعدی شرکت نمیکنند و کسانی دیگر به جایشان شرکت میکنند. گرایش حزبی میتواند به طور بالقوه بر افرادی که در گروه نمونه نظرسنجی باقی میمانند یا نمیمانند تأثیر بگذارد.
عوامل زیادی میتواند وضعیت را به نفع ترامپ برگرداند، به ویژه اگر موفق شود از مجازات زندان قسر در برود. بر اساس برآورد کریستین سولتیس اندرسون، کارشناس نظرسنجی از حزب جمهوریخواه، برخی از رایدهندگان متمایل به ترامپ ممکن است خیلی سخت راضی شوند به کسی که به زندان محکوم شده رأی دهند اما به کسی که صرفاً جریمه شده است قاعدتاً راحتتر رأی میدهند.
محکومیت ترامپ، برخی از دموکراتهای ناراضی را به سمت بایدن میکشاند
بر اساس گزارش مؤسسه پردازش دادهٔ کاتالیست در سال ۲۰۲۰، بایدن ۲۳ درصد آرای جوانان زیر ۳۰ سال، ۳۵ درصد رایدهندگان رنگین پوست و ۷۹درصد سیاه پوستان را به دست آورد. نظرسنجی اخیر فاکسنیوز نشان داد که ترامپ با گرفتن ۱۰ درصد رأی جوانان از بایدن پیشی گرفته است و با اختصاص ۳۶درصد رایدهندگان سیاهپوست و ۵درصد رایدهندگان رنگینپوست تنها ۵درصد از بایدن عقبتر است.
تایمز در نظرسنجی مجدد خود پس از محکومیت ترامپ دریافت که تغییر به سمت بایدن «به ویژه در میان رایدهندگان جوان، غیرسفیدپوست و غیردموکرات که در نظرسنجیهای اولیه به ترامپ گرایش داشتند، آشکارشده است» تقریبا یک چهارم کسانی که گفته بودند در سال ۲۰۲۰ به بایدن رای دادند اما حالا میخواهند از ترامپ حمایت خواهند، نظرشان را عوض کرده و گفتهاند قصد دارند در نوامبر دوباره به بایدن رای دهند.
در نهایت باید گفت فعلاً نمیتوان به طور قطع حکم داد که خروجی هفته گذشته دادگاه ترامپ بر انتخابات ۲۰۲۴ اثر پایدار خواهد گذاشت یا خیر. رفتار بایدن در مناظرات اواخر این ماه هم مهم است و اگر برای رایدهندگان مسجل شود که هوش و حواس او سرجایش نیست ممکن است فاصله آرای ترامپ با بایدن به واسطه مرددانی که سنتاً دموکرات هستند اما نسبت به بایدن بدبینند، حفظ شود. با این حال، در حال حاضر، به نظر میرسد که محکومیت ترامپ احتمالا توانسته مسیر بازگشت دموکراتهای ناراضی به ائتلاف بایدن را هموارتر کرده باشد.