سیاسی
امضاهای طلایی و شخصی را با ایجاد سامانههای شفاف حذف خواهیم کرد / زمین قابل کشت در ایران محدود است و برای حفظ آن نیازمند عزم ملی هستیم
وزیر جهاد کشاورزی، شفافیت و حذف امضاهای طلایی، خودکفایی در شکر و موز، تامین معیشت دهکهای پایین جامعه، حفظ زمینهای قابل کشت و ایجاد بازارهایی که تولیدکنندگان محصولات خود را به صورت مستقیم به مردم بفروشند را از مهمترین برنامههای این وزارتخانه برشمرد.
به گزارش خبرنگار اصلاحات نیوز، غلامرضا نوری قزلجه، امروز ۴ دی ماه، در نشست خبری با اصحاب رسانه که در محل وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد، درباره اقدامات این وزارتخانه در ۱۰۰ روز اخیر، اظهار کرد: برنامه دولت چهاردهم با تاکیدات دکتر پزشکیان، شفاف و صادق بودن با مردم، جامعه و رسانهها است. مکلف هستیم با رسانهها همکاری داشته باشیم و موضوعات را صادقانه با اهالی رسانه مطرح و مشکلات و موانع را احصاء کنیم. راهکارهای کوتاه مدت، میانمدت و بلندمدت برای پیشرفت طبق قانون هفتم توسعه در دستور کار ما قرار دارد. همچنین پیگیر مطالبات کشاورزان از دولت هستیم. در این مدت تسهیلات مختلف در حوزههای گوناگون نیز انجام شده است. پیرو قیمتگذاری و سیاستگذاری، در این مدت برای ۲۰ قلم از محصولات کشاورزی قیمتگذاری صورت گرفت. سعی ما در وهله اول، حمایت از تولید است که اعتقاد داریم که اگر محصول و تولیدی باشد، میتوانیم برای تنظیم بازار نیز برنامهریزی داشته باشیم. عمده برنامهها در جهت حمایت از تولید داخل است، اما در بخشهایی نیازمند واردات هستیم که میبایست شفاف باشد. سامانههایی در این راستا طراحی شده است تا در شفافسازی و از بین بردن هرگونه فساد به کار گرفته شوند. همچنین کاهش هزینههای ارزی در وزارتخانه نیز در حال دنبال شدن است.
قصد داریم واردات شکر و موز را به صفر برسانیم
وی ادامه داد: برنامههای هفتم را در حد منابعی که داریم، دنبال میکنیم و مصمم هستیم اولویتبندی کنیم که با کمترین منابع بتوانیم از بالاترین بهرهوری برخوردار شویم. با استفاده از بهرهوری و توان کارشناسی و تحقیقاتی موجود در وزارت جهادکشاورزی، در شرایط کمبود منابع ملی نیز اهداف را دنبال میکنیم. بنا داریم واردات شکر را در انتهای دولت چهاردهم به صفر برسانیم. همچنین تصمیم داریم در واردات موز هم به صفر برسیم و اگر شرایط مهیا باشد، در حوزههای دیگر نیز فراتر از برنامه هفتم پیش برویم. در حوزههایی مانند آب نیازمند منابع هستیم که امید است اقدامات لازم در این خصوص به خوبی دنبال شود.
نوری قزلجه گفت: درخصوص شناسامهدار کردن محصولات و مزارع باید گفت محصولات کشاورزی تولیدی در ایران از بسیاری از کشورهای دیگر سالمتر هستند و سم کمتری دارند. چه با هدف صادرات و چه با هدف مصرف داخلی، مکلف هستیم محصولات و مزارع را شناسنامهدار کنیم که با همکاری بهرهبرداران این هدف محقق میشود و تعداد ۳۰ تا سم تا پایان سال، تعیین تکلیف میشوند.
بخش کشاورزی در آخرین اولویت قطعی برق قرار دارد
وزیر جهادکشاورزی عنوان کرد: با وجود ناترازیهایی که در حوزه انرژی روبهرو هستیم، در چند ماه گذشته بخش کشاورزی و موادغذایی موردنیاز کشور از ثبات نسبی در بازار برخوردار بود. بخش کشاورزی نمیتواند تعطیل شود و با بخشهای دیگر متفاوت است. افت انرژی و قطع آن در زمانهای بعد، قابل جبران نیست، چرا که انرژی در همان لحظه باید تامین شود و بخش کشاورزی در آخرین اولویت قطعی برق قرار دارد.
برنامه دولت چهاردهم با تاکیدات دکتر پزشکیان، شفاف و صادق بودن با مردم، جامعه و رسانهها است. مکلف هستیم با رسانهها همکاری داشته باشیم و موضوعات را صادقانه با اهالی رسانه مطرح و مشکلات و موانع را احصاء کنیم. راهکارهای کوتاه مدت، میانمدت و بلندمدت برای پیشرفت طبق قانون هفتم توسعه در دستور کار ما قرار دارد. همچنین پیگیر مطالبات کشاورزان از دولت هستیم.
وی افزود: درخصوص محصولاتی که در تولید آنها از ارز ترجیحی استفاده میشود، برنامه صادرات مشخص شدهای وجود ندارد. چرا که بحث تنظیم بازار را داریم و برای اینکه بازار دچار مشکل نشود، مجبورهستیم نرخ ارز را تا حدودی بالاتر ببریم، تا امکان ۱ الی ۲درصد صادرات نیز وجود داشته باشد.
برنجهای وارداتی اختلاط کیفیتی داشت اما آلوده نبود
نوری قزلجه درخصوص واردات ۶۰ هزار تن برنج تقلبی، عنوان کرد: یک بازرگان ایرانی تعهد کرده بود که برنج را به یک شرکت ایرانی بفروشد که در مبدأ این برنج را با برنج قیمت پایین اختلاط کردند. این برنج به آزمایشگاههای داخلی و خارجی برای آزمایش ارسال و این اختلاط تایید شد، اما هیچگونه آلودگی دیگری وجود ندارد و سلامت این برنجها مورد تایید سازمان غذا و داروی کشور قرار گرفت.
۳۰ هزار تن در سال تولید چای داریم
وزیر جهادکشاورزی در مورد ذخایر استراتژیک، تصریح کرد: ما در گندم به خودکفایی رسیدیم و بنا داریم در این دولت به خودکفایی در مورد برنج نیز برسیم. بخشی از برنج ما وارداتی است و نیاز داریم که این واردات صورت بگیرد. اگر نگرانی درخصوص برنج داخلی وجود دارد، هر بازرگانی که قرار است برنج وارد کند، باید به همان اندازه در جهت حمایت از تولید داخلی از برنجکاران ایرانی نیز برنج خریداری کند که این مورد درخصوص چای نیز قابل انجام است. در حال حاضر تولید چای در کشور، ۳۰ هزار تن در سال است و اقدامات لازم برای واردات ۳۵ هزار تن نیز به انجام رسیده است.
۲۰ درصد گوشت کشور وارداتی است
وی اظهار کرد: متاسفانه و به دلیل تنشهای ارزی که ۳ سال گذشته در نرخ ارز ترجیحی اتفاق افتاد و دامداران ما به ویژه دام سبک دچار آسیب شدند، به واردات گوشت نیز روی آوردیم. در حال حاضر ۲۰ درصد گوشت کشور از طریق واردات تامین میشود که ۷ درصد این مقدار با نرخ ارز ترجیحی است و ۱۳ درصد باقیمانده با نرخ توافقی تامین میشود. تولید گوشت و افزایش تولید آن، پروسه زمانبری است که ۱ الی ۴ سال زمان میبرد تا به خودکفایی و حمایت از تولید داخلی دز این حوزه برسیم. در این بازه زمانی نیز باید در جهت تامین گوشت مورد نیاز مردم تلاش داشته باشیم.
رئیس جمهور بر تامین معیشت دهکهای پایین جامعه تاکید دارد
نوری قزلجه با بیان اینکه «یکی از موضوعاتی که همیشه به طور جدی مورد تاکید دکتر پزشکیان است، معیشت مردم خصوصا دهکهای پایین جامعه را شامل میشود»، گفت: در شرایط فعلی ثبات نسبی بازار موادغذایی از تاکیدات رئیس جمهور برای حفظ سفرههای مردم است که با مشکلاتی در این خصوص مواجه نشویم.
وزیر جهادکشاورزی در خصوص ارز ترجیحی تامین شده برای کالاهای اساسی، اظهار کرد: در بودجه سال آینده نسبت به سال ۱۴۰۳ حدود ۳ میلیارد دلار کاهش داریم که به طور طبیعی روی محصولات اساسی تاثیرگذار خواهد بود اما ما این را فرصتی برای حمایت از تولید داخلی می دانیم. بودجه سال آینده با وجود اینکه محدودیتی برای ما ایجاد می کند در عین حال گشایشی برای حمایت از تولید داخل نیز خواهد بود. هرگونه تغییر سیاست در این حوزه برای حمایت از تولید داخلی یا صرفه جوییهای ارزی که قرار است، اتفاق بیفتد سفره مردم و دهکهای پایین جامعه برنامه ریزی لحاظ میشود تا مشکلی برای سفره و معیشت مردم پیش نیاید.
سعی ما در وهله اول، حمایت از تولید است که اعتقاد داریم که اگر محصول و تولیدی باشد، میتوانیم برای تنظیم بازار نیز برنامهریزی داشته باشیم. عمده برنامهها در جهت حمایت از تولید داخل است، اما در بخشهایی نیازمند واردات هستیم که میبایست شفاف باشد. سامانههایی در این راستا طراحی شده است تا در شفافسازی و از بین بردن هرگونه فساد به کار گرفته شوند. همچنین کاهش هزینههای ارزی در وزارتخانه نیز در حال دنبال شدن است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر ۲۰ درصد واردات شکر داریم، گفت: با توجه به توانمندیهای موجود در کشور، امید است، اگر به توان بخش خصوصی کشور توجه کنیم، بتوانیم به اهداف مدنظر خود برسیم. رویکرد اصلی ما حمایت از تولید است، اما از سفرههای مردم نیزنباید غافل شویم. در این بین از نقطه نظرات تشکلها که بین ما و مردم قرار دارند، بهرهمند میشویم.
امضاهای شخصی را با ایجاد سامانههای شفاف حذف خواهیم کرد
نوری قزلجه با بیان اینکه چاره اصلی ما شفافیت در حوزه آمار و ارقام است، گفت: بنا داریم اقدامات و فعالیتها را شفافسازی کنیم. اثر امضاهای شخصی را با سامانههای مربوطه پاک کنیم و انحصارها را بشکنیم. به زودی اطلاعات این حوزه به صورت شفاف در وبگاه وزارت جهادکشاورزی بارگذاری میشود. همچنین در این خصوص، واردکنندههای ما در حال ورود به عرصه تولید هستند که براین اساس، بخشی از تشکلهای تولیدی خود را وارد این بازارها میکنیم که اگر تفاوت سود و قمیتی نیز وجود داشته باشد، به خود تولیدکنندگان بازگردد.
وزیر جهادکشاورزی تصریح کرد: بحث الگوی کشت موضوع فنی است. در سال های اخیر با محدودیتهایی چون آب، تغییرات اقلیمی و افزایش دمای زمین، مواجه شدیم که الگوی کشت را نیز با تغییراتی همراه کرده است. برای سال زراعی پیش رو، این الگو تاحدودی در حال اجرا است اما در برخی مناطق نیزهمان الگوی کشت سنتی دنبال میشود.
وی اظهار کرد: قیمتگذاری دستوری تنها به محصولاتی که به آن یارانه مستقیم پرداخت میشود، تعلق میگیرد. در حال حاضر برای گوشت ۷درصدی که با یارانه ارز ترجیحی وارد شود، قیمت تعیین صورت گرفته است که با همان قیمت باید به فروش برسد. اما برای دیگر کالاها مجاز به قیمتگذاری نیستیم. اخیرا در برخی کالاها نه تنها در بخش کشاورزی، بلکه به طور کلی، تفاوتهای بلاوجهی مشاهده و ستاد تنظیم بازار فعال شد. برخی معتقد هستند این ستاد دیگر نباید با وجود قوانین وضع شده، فعالیتی داشته باشد و قیمتگذاری انجام دهد. از طرفی اصول حکمرانی عاقلانه نیز میگوید در برخی موارد باید نظارت و کنترل صورت گیرد. در این بین، ستاد تنظیم بازار، کماکان در حال فعالیت است که اگر در مواردی افزایش غیرمتعارف قیمت رخ داد، به طور حتم پیگیری صورت میگیرد. اما قیمتگذاری که مشمول تعزیرات است، تنها به کالاها و محصولاتی تعلق میگیرد که به آنها یارانه پرداخت میشود. در خصوص صادرت نیز قانون دیگری ما را محدود میکند که به دلیل تنظیم بازار داخلی نمیتوان منع صادرات صورت گیرد.
حمایت از تولید صادراتمحور
نوری قزلجه ادامه داد: هدف این است که بازرگان بتواند تعهدات خارجی خود را مشخص و آنها را تضمین کند. ما نیز برای اینکه در سال آینده با بیانضباطیهایی در بازار مواجه نباشیم، از سال گذشته همه ضوابط و شرایط را به مراجع ذیربط اعلام کردهایم که صادرات محصولات به چه صورت انجام شود. هدف ما حمایت از تولید صادراتمحور است و آنچه تعقیب میکنیم، تراز تجاری مثبت است. در محصولاتی که از مزیت نسبی خوبی برخوردارهستند، باید به تولید بیشتر آنها بپردازیم و صادر کنیم و به ازای آنها، محصولاتی که به دلیل اقلیم نمیتوانیم به تولید آنها بپردازیم و یا مزیت نسبی پایینی دارند را وارد کنیم. آنچه برای ما حائز اهمیت است، اصلاح تراز تجاری و تراز تجاری مثبت در بخش کشاورزی است و بنابراین حمایت از صادرت نیز از برنامههای جدی وزارت جهادکشاورزی محسوب میشود.
زمین قابل کشت در ایران محدود است و برای حفظ آن نیازمند عزم ملی هستیم
وزیر جهادکشاورزی درخصوص بحرانهای موجود بخش کشاورزی، تصریح کرد: در بخش کشاورزی با محدودیت جدی آب روبهرو هستیم. بخش کشاورزی نیز مصرفکننده عمده در آب است و بنابراین باید بیش از پیش برای مصرف بهینه آب تلاش نماییم. در حال حاضر طرحی برای افزودن ۲۵۰ هزار هکتار به اراضی آبی کشور در دستور کار قراردادهایم که امید است، تغییرات مثبتی در این حوزه شاهد باشیم. همچنین بحث خاک را به طور جدی دنبال میکنیم که در این خصوص اقدامات خوبی نیز انجام شده است، اما در فرسایش خاک، نگرانیهای جدی وجود دارد و بخش تغییر کاربریها، نیازمند کمک و عزم ملی است. چرا که زمین قابل کشت ما، بسیار محدود است و اراضی مرغوب ما شاید کمتر از ۵ میلیون هکتار باشد که همین مقدار هکتار نیز چون خاک مرغوب دارند، نگرانکننده است که اگر این سرمایه را از دست دهیم، نسلهای بعدی ما در امنیت غذایی دچار مشکل میشوند. حفظ این سرمایه مهم که هیچ جایگزینی ندارد، نیازمند کمک همه ارکان کشور و خصوصا مردم است. بهرهگیری از آب شیرینکنها یک راهکار است، اما زمین مرغوب کشاورزی به این سادگی تشکیل نمیشود و سالیان سال زمان میبرد که یک خاک مرغوب تشکیل شود.
بنا داریم اقدامات و فعالیتها را شفافسازی کنیم. اثر امضاهای شخصی را با سامانههای مربوطه پاک کنیم و انحصارها را بشکنیم. به زودی اطلاعات این حوزه به صورت شفاف در وبگاه وزارت جهادکشاورزی بارگذاری میشود. همچنین در این خصوص، واردکنندههای ما در حال ورود به عرصه تولید هستند که براین اساس، بخشی از تشکلهای تولیدی خود را وارد این بازارها میکنیم که اگر تفاوت سود و قمیتی نیز وجود داشته باشد، به خود تولیدکنندگان بازگردد.
وی در خصوص قیمت اقلام مصرفی مردم در شب عید و ماه مبارک رمضان، بیان کرد: در این خصوص برنامهریزیهای لازم انجام گرفت است و با کمک تشکلهای مردمی نگرانی در این خصوص وجود ندارد.
برنامه احیای دریاچه ارومیه نیازمند تامین منابع است
نوری قزلجه درخصوص احیای دریاچه ارومیه گفت: برنامههای عملیاتی جهادکشاورزی در خصوص احیای دریاچه ارومیه، شامل منابع طبیعی، منابع آبخیزداری و در حوزه زراعت و باغداری تدوین شده است. بخشی از آن برنامهها میتواند توسط مردم انجام شود. بخشی از برنامهها با سرمایهگذاری منابعی که از محل ستاد احیا و ردیف مربوطه تامین شده بود، عملیاتی و انجام شد و بخشهایی نیز موثر بودند. ادامه این برنامهها نیازمند تامین منابع، جایگزینی معیشت کشاورزان و مابهالتفاوت برخی کشتها است. در جایی که نیاز به کمکهای مستقیم و غیرمستقیم وجود دارد، در حد تامین اعتبارات این امکان وجود دارد.
وزیر جهادکشاورزی با بیان اینکه ۳۴ الی ۳۵ درصد از منابع ما در حوزه آرد فعال است، گفت: در خصوص موضوع آرد، نان و گندم مباحث مفصل در کارگروههای دولت در حال دنبال شدن است که در این حوزه، ساماندهی اساسی صورت میگیرد تا مردم به نان با کیفیت و با قیمت مناسب دسترسی داشته باشند.
وی درادامه بیان کرد: ناترازی آب مانند برق و گاز ناگهانی اتفاق نمیافتد، بنابراین در حال هماهنگ شدن با ناترازیهای موجود دراین حوزه هستیم. مسیر فنی در اقلامی که به آب کمی احتیاج دارند در حال طی شدن هستند، اصلاح روشهای آبیاری، تعویض سیستمهای آبیاری و بهرهگیری از سیستم آبیاری هوشمند، راهکارهایی است که برای ناترازیهای آب در دست اقدام داریم.
فاصله قیمت مزرعه با قیمت سفره مردم قابل توجیه نیست
نوری قزلجه گفت: قبول داریم که در بخش محصولات کشاورزی، قیمت مزرعه با قیمت سفره مردم فاصله زیادی دارد که قابل توجیه نیست. راهکار ما بهرهگیری از ظرفیت تشکلها است. با همکاری وزارت کشور و شهرداریها، مکانهایی تدارک دیده شده است که تولیدکنندگان به طور مستقیم اقلام خود را در اختیار مردم قرار دهند. این اقدام با کمک تشکلها و سازمان تعاون روستایی در حال پیگیری است.
انتهای پیام/