پالایش و پخش ۱۴۰۳/۰۹/۱۳

زور شرکت پالایش و پخش به پالایشگاه اصفهان نرسید؛

آیا افزایش خوراک پتروشیمی اصفهان، موجب ناترازی در بنزین کشور می‌شود؟

پتروشیمی اصفهان تنها ۲۳ درصد ظرفیت اسمی خود تولید داشته است و این فاجعه به‌ بهانه ناترازی بنزین و کاهش خوراک توسط پالایشگاه اصفهان رخ داده است‌. کمبود خوراک پتروشیمی اصفهان تنها معادل یک درصد از کل محصول بنزین روزانه پالایشگاه اصفهان است. حال این پرسش مطرح است چگونه این یک درصد می‌تواند منجر به ناترازی بنزین کشور شود؟

آیا افزایش خوراک پتروشیمی اصفهان، موجب ناترازی در بنزین کشور می‌شود؟

به گزارش اصلاحات نیوز به نقل از انرژی پرس، زنگ خطر تولید در پتروشیمی اصفهان به‌صدا درآمده و این پتروشیمی وارد بحران شده چراکه براساس آمار اصفهان در ۷ ماه نخست امسال، تنها ۲۳ درصد ظرفیت اسمی خود تولید داشته است. ریشه این بحران در خوراک و تامین‌کننده خوراک آن یعنی پالایشگاه اصفهان است.

شاید جالب باشد بدانید پالایشگاه اصفهان درحالی این بحران را در پتروشیمی اصفهان رقم زده که خود یکی از مالکان اصلی آن است. سهامدار دیگر پتروشیمی اصفهان، صندوق بازنشستگی کشوری است.  کاهش فاجعه‌بار تولید، موجب اعتراض و شکایت صندوق بازنشستگی کشوری به‌عنوان سهامدار و خریداران محصولات پتروشیمی اصفهان به شرکت پالایش و پخش به‌عنوان نهاد بالادستی این پتروشیمی شده است.

شنیده‌های انرژی پرس حاکی از آن است که جلسه‌ای با حضور محسن قدیری، مدیرعامل پالایشگاه اصفهان، نماینده صندوق بازنشستگی کشوری و مدیرعامل پتروشیمی اصفهان برای بررسی موضوع شکایت آنها در شرکت پخش و پالایش برگزار شده است.

قدیری درباره‌ی کاهش خوراک و درنتیجه تولید پتروشیمی اصفهان اعلام کرده که به عنوان سهامدار عمده پتروشیمی اصفهان، آنها تشخیص می‌دهند که شرکت به چه نحوی مدیریت شود و خوراک را افزایش نمی‌دهند چراکه موجب ناترازی در تامین بنزین کشور می شود؛ در نهایت نیز گویا زور شرکت پالایش و پخش به مدیرعامل پالایشگاه اصفهان برای افزایش خوراک و حل مشکل پتروشیمی اصفهان نرسیده است.

حال باید دید آیا افزایش خوراک پتروشیمی اصفهان، موجب ناترازی در بنزین کشور می‌شود؟

خوراک پتروشیمی اصفهان روزانه ۸۵۰۰ بشکه پلاتفورمیت است که طی چند سال اخیر با تغییر در ظرفیت پذیرش واحدهای تولیدی به  ۱۲۵۰۰ بشکه در روز نیز رسیده است‌. اما در حال حاضر به بهانه ناترازی بنزین به ۶۵۰۰ بشکه در روز کاهش یافته است. نکته قابل توجه اینجاست که براساس ساختار تعریف شده برای پتروشیمی اصفهان، دریافت کمتر از ۸ هزار بشکه صرفه اقتصادی برای تولید ندارد و تولید باید متوقف شود. اما اصفهان این روزها با ۲ هزار بشکه کمتر از این عدد فعال است.

اما چرا ناترازی بنزین بهانه است؟

پتروشیمی اصفهان از ۸۵۰۰ بشکه خوراک تحویلی روزانه، محصولات آروماتیکی همچون بنزن، تولوئن، مخلوط زایلین‌ها، ارتوزایلین، پارازایلین و رافینیت تولید می‌کند که طبق توافقی که با پالایشگاه اصفهان دارد، رافینیت را به‌عنوان محصول برگشتی به آنها باز می‌گرداند‌. رافینیت بازگشتی حدود ۵۵ درصد از مجموع کل خوراک دریافتی است که به دلیل حذف آروماتیک‌ها و عدد اکتان بالا (در حدود ۸۰)، محصول ارزشمندی برای تولید بنزین پالایشگاهی به‌شمار می‌رود.

در حال حاضر مشکل دریافت خوراک پتروشیمی از پالایشگاه اصفهان تنها بر سر ۲ هزار بشکه کاهش دریافت در روز است که باتوجه به فرآیند تولید و بازگشت رافینیت به پالایشگاه اصفهان این میزان به هزار بشکه در روز می‌رسد‌.

میزان اختلاف خوراک دریافتی حدود ۱۵۰ هزار لیتر در روز است. براساس اعلام پالایشگاه اصفهان، به منظور رفع ناترازی بنزین، روزانه در حدود ۱۵ میلیون لیتر بنزین تحویل شرکت پخش و پالایش می‌شود، این ۱۵۰ هزار لیتر کمبود خوراک پتروشیمی تنها معادل یک درصد از کل محصول بنزین روزانه پالایشگاه اصفهان خواهد بود.

حال این پرسش مطرح است چگونه یک درصد خوراک پتروشیمی می‌تواند منجر به ناترازی بنزین کشور شود؟

و این درحالی است که تمام صنایع پایین دست نیز به شدت تحت تاثیر این کاهش خوراک قرار گرفته به نحوی که برخی از صنایع پایین دستی استراتژیک و مهم کشور در معرض توقف تولید و تعطیلی ناخواسته قرار گرفته‌اند.

ما را در
گوگل نیوز دنبال کنید