سیاسی
ادب کردن ارمنستان و تصور پوتین از نزدیکی دولت پزشکیان به غرب عامل مواضع اخیر روسیه است
یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس معتقد است که «پوتین به دو دلیل درباره زنگزور چنین رفتاری دارد؛ یکی این که روسها میخواهند ارمنستان را تنبیه کنند که شما نباید مانند گرجستان به غرب نزدیک شوید و دلیل دوم این است که فکر میکند دولت آقای پزشکیان علاقهمند است با غرب ارتباط داشته باشد و چین و روسیه را کنار بگذارد.
احمد بخشایش اردستانی عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در گفتوگو با اصلاحات نیوز درباره کریدور زنگزور بیان کرد: آذربایجان، ارمنستان، گرجستان و نخجوان در ۱۹۹۰ استقلال خود را از روسیه اعلام کردند. مشکلی که به وجود آمد مرزها بود. مرزها همواره مشکل عمده میان کشورها است. مثلا ما با افغانستان و پاکستان کمی مشکل داریم. به هرحال کشورها بر سر مرزها همواره مسئله دارند.
وی افزود: آذربایجان برای رفتن به نخجوان باید وارد خاک ایران شود و سپس به نخجوان برود. نخجوان منطقه خودمختار و وابسته به آذربایجان است. بین آذربایجان و نخجوان یک استانی وجود دارد به نام سیونیک که متعلق به ارمنستان است. آذربایجان علاوه بر مشکلاتی که سر مرزهایش با ارمنستان مشکل دارد، بر سر استان سیونیک هم مسئله دارد. آذربایجان میگوید استان سیونیک را به من دهید تا گذرگاهی از آذربایجان به نخجوان ایجاد کنم، در نتیجه هم ترکیه به آذربایجان وصل میشود و هم میتواند از طریق ترکیه به راحتی به اروپا متصل شود.
روسیه اگر حرفی را میزند، قرار نیست حتما عمل کند. بر سر جزایر سه گانه، روسیه حمایتی از ایران نکرد. البته ایران دوست دارد که پوتین این حرفها را نزند و از ایران حمایت کند، اما پوتین به دو دلیل این حرف را میزند، یکی به خاطر ارمنستان و نزدیک شدنش به غرب و دلیل دوم این است که فکر میکند دولت آقای پزشکیان علاقهمند است با غرب ارتباط داشته باشد و چین و روسیه را کنار بگذارد.
این نماینده مجلس با بیان این که « اگر کریدور زنگزور را بتوانند بگیرند، آذربایجان و نخجوان کاملا به یکدیگر متصل میشوند» خاطرنشان کرد: بنابراین دیگر نیازی ندارند که وارد ایران شوند و به نخجوان بروند. از همین رو استقلال بیشتری پیدا میکنند. ایران میگوید نمیخواهیم مرزهای جغرافیایی و بینالمللی از بین برود؛ این که آذربایجان مرز جدیدی برای زنگزور بکشد و ارمنستان را از سیونیک کنار بگذارد.
ما فکر میکنیم چون ایران و روسیه متحد استراتژیک هستند، همه نقاطی که روسها میگویند باید به نفع ایران باشد، در حالیکه روسها هم منافع خودشان را دنبال میکنند. چه اشکالی دارد دو کشور ارتباط استراتژیک با یکدیگر داشته باشند اما برخی از مواقع اختلاف هم داشته باشند.
اردستانی با بیان این نکته که ارمنیها به غرب نزدیک شدند و این احساس خطر برای روسها است، متذکر شد: روسها میخواهند ارمنستان را تنبیه کنند که شما نباید مانند گرجستان به غرب نزدیک شوید و برای همین میخواهد کریدور زنگزور را بکشد.
وی تصریح کرد: اگر قرار باشد بخشی از مرزهای ارمنستان و آذربایجان از هم جدا شود، ممکن است سایر مرزها هم دستخوش تغییرات شود و این موضوع تنشزا است.
اردستانی با اشاره به مواضع روسیه عنوان کرد: ما فکر میکنیم چون ایران و روسیه متحد استراتژیک هستند، همه نقاطی که روسها میگویند باید به نفع ایران باشد، در حالیکه روسها هم منافع خودشان را دنبال میکنند. چه اشکالی دارد دو کشور ارتباط استراتژیک با یکدیگر داشته باشند اما برخی از مواقع اختلاف هم داشته باشند.
یکی از این اختلافها، طرفداری ایران از ژاپن بر سر جزایری است که مورد اختلاف روسها و ژاپنیها است. حالا در این جا روسها برای اینکه ارمنستان را ادب کنند، میگویند «تو نباید به سمت غرب و متحد غرب شوی و پای ناتو را به اینجا باز کنی! من هم از آذربایجان حمایت میکنم». اینکه ما و روسیه متحد استراتژیک هستیم، به معنای این نیست که قرار است روسها به نفع ما کار کنند، طبیعتا منفعت خود را در نظر میگیرند.
وی افزود: یکی از این اختلافها، طرفداری ایران از ژاپن بر سر جزایری است که مورد اختلاف روسها و ژاپنیها است. حالا در این جا روسها برای اینکه ارمنستان را ادب کنند، میگویند «تو نباید به سمت غرب و متحد غرب شوی و پای ناتو را به اینجا باز کنی! من هم از آذربایجان حمایت میکنم». اینکه ما و روسیه متحد استراتژیک هستیم، به معنای این نیست که قرار است روسها به نفع ما کار کنند، طبیعتا منفعت خود را در نظر میگیرند.
اردستانی تاکید کرد: همچنین روسیه اگر حرفی را میزند، قرار نیست حتما عمل کند. بر سر جزایر سه گانه، روسیه حمایتی از ایران نکرد. البته ایران دوست دارد که پوتین این حرفها را نزند و از ایران حمایت کند، اما پوتین به دو دلیل این حرف را میزند، یکی به خاطر ارمنستان و نزدیک شدنش به غرب و دلیل دوم این است که فکر میکند دولت آقای پزشکیان علاقهمند است با غرب ارتباط داشته باشد و چین و روسیه را کنار بگذارد.
انتهای پیام/