آب و برق
۶۰۰ نیروگاه کشور از مدار تولید خارج شدند
به دنبال انتشار خبری مبنی بر خروج نیروگاه ری از مدار تولید، وزارت نفت اعلام کرد که خروج این نیروگاه از مدار تولید به دلیل بازدهی پایین این نیروگاه و سوخت مایع (گازوییل) بوده است. همزمان با انتشار این خبر مدیرعامل نیروگاه برق بعثت از محدودیت مصرف گاز طبیعی واحدهای نیروگاه بعثت که به منظور تامین بخشی از برق مورد نیاز شهر تهران است، خبر داد. این دو خبر نگرانیها درباره تامین برق پایتخت را افزایش داده است.
به گزارش اصلاحات نیوز به نقل از جهان صنعت، آنطور که وزارت نفت اعلام کرده و گزارشهای رسمی نشان میدهد، دو نیروگاه بعثت و ری از جمله نیروگاههای با راندمان پایین هستند که مصرف انرژی بالایی هم دارند؛ موضوعی که باعث شده هدررفت انرژی در این نیروگاهها افزایش یابد. هر دو نیروگاه دولتی اداره شده و در سالهای گذشته برای اورهال و بالا بردن راندمان تولید در این نیروگاهها اقدامی انجام نشده است. براساس اطلاعیهای که شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی منتشر کرده، تاکید شده که نیروگاه ری از جمله نیروگاههای با بازده پایین وزارت نیرو است که سوخت اصلی آن گاز طبیعی و سوخت پشتیبان آن نفتگاز (گازوییل) است.
نیروگاه گازی ری در طول سال بیشتر تولید برق خود را با گاز طبیعی انجام میدهد و همه ساله در فصل سرد به دلیل بازده پایین، از سوی شرکت تولید نیروی برق حرارتی وزارت نیرو درخواست میشود به جای تحویل سوخت به نیروگاه ری، سوخت بیشتری به نیروگاههای دماوند و پرند استان تهران که بازده بالاتری دارند، تحویل داده شود.
وزارت نفت تاکید کرده که تحویل سوخت مایع به نیروگاههای کشور در چهار ماه گذشته (از شهریور تاکنون) نسبت به پارسال ۵۰درصد افزایش داشته است. با این حال برخی گزارشها نشان میدهد که در حال حاضر از مجموع بیش از ۶۰۰واحد نیروگاهی، حداقل ۸۰واحد نیروگاهی به دلیل کمبود یا نبود سوخت (گاز و سوخت مایع) از مدار بهرهبرداری خارج هستند.
یک نیروگاه راندمان پایین و قدیمی است، در زمستان سالهای قبل نیز از مدار بهرهبرداری خارج میشد و خروج از مدار این نیروگاه در فصل سرد سال، مسبوق به سابقه بوده است.
نیروگاه ری یک نیروگاه ۴۸ساله با راندمان زیر ۲۰درصد است؛ همواره در فصول سرد سال که گازرسانی با ناترازی مواجه شده و تامین گاز واحدهای نیروگاهی با اولویت انجام میشود، نیروگاههای قدیمی و راندمان پایین از مدار بهرهبرداری خارج میشوند.
از این رو، نیروگاه ری که یک نیروگاه راندمان پایین و قدیمی است، در زمستان سالهای قبل نیز از مدار بهرهبرداری خارج میشد و خروج از مدار این نیروگاه در فصل سرد سال، مسبوق به سابقه بوده است. امسال به دلیل ورود نیروگاهها به فصل سرد سال، در حالی که مخازن گازوییل واحدهای حرارتی در فصل گرم سال به طور مناسب ذخیرهسازی و پر نشده، محدودیتهای تامین سوخت برای واحدهای نیروگاهی به خصوص واحدهای شمال کشور موجب شده تا صنعت برق از واحدهای راندمان پایین و قدیمی نیز برای تولید برق زمستان بهره بگیرد، از این رو نیروگاه ری در سال جاری قرار بود در فصل سرد سال نیز برخلاف سالهای دیگر در مدار بهرهبرداری باشد اما با اولویتدهی سوخترسانی به دیگر نیروگاههای بزرگ و راندمان بالای تهران، سوخترسانی به این نیروگاه که بیش از ۸۰درصد سوخت را در راندمان زیر ۲۰درصد تلف میکند، محدود و متوقف شده و برای بهرهبرداری حداکثری از واحدهای با راندمان بالاتر، ابتدا محدود و سپس متوقف شد چراکه بهتر است نیروگاههای قدیمی و راندمان پایین، در شرایط محدودیت گازرسانی به نیروگاهها و امکان فعالیت نیروگاههای راندمان بالاتر با تامین سوخت بیشتر، از مدار خارج بمانند.
آنطور که تسنیم هم در این رابطه گزارش داده است، در حال حاضر حداقل ۸۰واحد نیروگاهی از مجموع بیش از ۶۰۰واحد نیروگاه حرارتی از مدار بهرهبرداری خارج هستند که این تعداد واحد، ظرفیتی بیش از ۸۰۰۰مگاوات را شامل میشود.
ظرفیت عملی تولید برق حرارتی حدود ۵۸هزار مگاوات بوده، وقتی ۸هزار مگاوات از آن به دلیل نداشتن سوخت معادل کافی از مدار خارج است، در واقع حدود ۵۰هزار مگاوات ظرفیت عملی تولید باقی میماند. از سوی دیگر، نیروگاههای حرارتی باید تعمیرات دورهای و اساسی خود را در فصل سرد سال برای آمادگی حداکثری تولید در فصل گرم سال (تابستان) انجام دهند و حدود ۷۰۰۰مگاوات از ظرفیت عملی تولید نیز به دلیل تعمیرات از مدار خارج بوده و چیزی در حدود ۴۳هزار مگاوات توان عملی تولید برق فعلی نیروگاههای حرارتی است.