اقتصادی ۱۴۰۳/۱۰/۰۵

پیمان مولوی، تحلیلگر اقتصادی:

روی کار آمدن ترامپ و مکانیسم ماشه می‌تواند تأثیرات مهمی بر نرخ دلار داشته باشد

کارشناس مسائل اقتصادی گفت: در حال حاضر پیش‌بینی دقیقی برای قیمت دلار وجود ندارد، ولی بر اساس شرایط فعلی و بدون در نظر گرفتن مکانیزم ماشه می‌توان پیش‌بینی کرد که نرخ متوسط دلار در حدود ۶۵ هزار تومان باشد.

روی کار آمدن ترامپ و مکانیسم ماشه می‌تواند تأثیرات مهمی بر نرخ دلار داشته باشد

پیمان مولوی، تحلیلگر اقتصادی، درباره وضعیت بازار ارز گفت: امسال با توجه به تورم ۳۰ تا ۳۵ درصدی و متوسط قیمت دلار در سال گذشته که ۵۵ هزار تومان بود پیش‌بینی می‌شود که میانگین قیمت دلار در سال ۱۴۰۳ (بدون در نظر گرفتن تحولات منطقه‌ای و معادلات مربوط به چاپ پول و غیره) باید حدود ۶۵ هزار تومان می‌شد. این قیمت می‌تواند با ۱۰درصد افزایش یا کاهش در بازه ۵۸ تا ۷۵ هزار تومان قرار گیرد. اما در حال حاضر متوسط قیمت دلار برای ۳۶۵ روز گذشته نزدیک به ۶۲ هزار تومان است. اگر قیمت دلار تا پایان سال ۱۴۰۳ در همین سطح باقی بماند میانگین ۲۰۰ روزه دلار به حدود ۶۵ هزار تومان خواهد رسید که نشان‌دهنده روند تورمی است که پیش‌تر پیش‌بینی شده بود.

او ادامه داد: عواملی مانند تحولات سیاسی (روی کار آمدن ترامپ)، تحریم‌ها، مکانیسم ماشه و دیگر مسائل اقتصادی و سیاسی می‌تواند تأثیرات مهمی بر نرخ دلار داشته باشد. این عوامل می‌توانند موجب تغییرات قابل توجهی در قیمت دلار شوند.

این تحلیلگر اضافه کرد: دولت در حال حاضر باید اقداماتی اساسی برای کنترل تورم انجام دهد چرا که در شرایط کنونی مشکلات اقتصادی به طور عمده به افزایش قیمت‌ها و کاهش ارزش ریال مربوط است. تورم در حال حاضر تحت تاثیر عواملی نظیر چاپ پول و نوسانات نرخ ارز قرار دارد. دولت باید علاوه بر کنترل تورم اقداماتی برای کاهش ارزش ریال و محدود کردن تاثیرات منفی آن در اقتصاد انجام دهد.

مولوی ادامه داد: دولت باید تورم را کنترل کند و کار دیگری از دستش برنمی آید. رابطه تورم و دلار مهم است. تورم به عنوان یکی از چالش‌های اصلی اقتصادی کشور تأثیرات گسترده‌ای بر زندگی مردم و ثبات اقتصادی دارد. اصلی‌ترین دلیل این امر به نوسانات نرخ ارز و کاهش ارزش ریال مرتبط است. به‌طور خاص کاهش ارزش ریال باعث افزایش قیمت‌ها در اقتصاد می‌شود.

او با اشاره به حذف ارز ترجیحی گفت: واقعیت این است که هر نوع ارز ترجیحی در اقتصاد ایران موجب توزیع رانت می‌شود تفاوت این است که این رانت میان گروه‌های مختلف تغییر می‌کند. تا زمانی که واردات در اقتصاد ایران به‌طور کامل آزاد نشود امکان دستیابی به تعادل واقعی در بازار ارز وجود ندارد. در چنین شرایطی حتی اگر نرخ ارز به‌طور رسمی آزاد شود همچنان بازار با مشکلاتی همچون قیمت‌های دوگانه روبه‌رو خواهد بود. این موضوع به‌ویژه زمانی مشهود است که دولت همچنان بر سیاست‌های ارزی مداخله‌گر نظیر تخصیص ارز نیمایی یا نرخ‌های ترجیحی ادامه دهد. بنابراین اگر روزی اقدام به حذف کامل این دو نرخ ارز (یا همان قیمت دوم) صورت گیرد باید آن را به فال نیک گرفت.

او در پایان خاطرنشان کرد: در حال حاضر پیش‌بینی دقیقی برای قیمت دلار وجود ندارد، ولی بر اساس شرایط فعلی و بدون در نظر گرفتن مکانیزم ماشه می‌توان پیش‌بینی کرد که نرخ متوسط دلار در حدود ۶۵ هزار تومان باشد. حد بالای این نرخ ممکن است به ۷۵-۷۶ هزار تومان برسد. با این حال، در ۳۶روز آینده ممکن است تغییرات جدیدی در سیاست‌ها و شرایط اقتصادی کشور اعمال شود که تأثیر خود را بر قیمت دلار خواهد گذاشت.

ما را در
گوگل نیوز دنبال کنید