سیاسی
هدف سفرهای عراقچی به عربستان و قطر چیست؟
کارشناسان معتقدند هدف سفر وزیر امورخارجه به عربستان و قطر، تلاش برای آتشبس منطقهای و اتحاد اعراب در مقابل اسراییل است. در مقابل اسراییلیها خواهان آزادی اسرا در مقابل آتشبس در لبنان هستند. مسئله اینجاست که سفر عراقچی تا چه حد میتواند شروط ایران را پیش ببرد و از طرح اسراییل جلوگیری کند؟
رویداد۲۴ نوشت: در دو روز گذشته، عباس عراقچی، وزیر امورخارجه کشورمان به کشورهای عربی سفر کرده است. او دیروز بعدازظهر (چهارشنبه) وارد ریاض پایتخت عربستان سعودی شد و با همتای عربستانیاش دیدار و گفتگو کرد. امروز (پنجشنبه) هم او وارد قطر شد و وزیر امورخارجه و نخستوزیر این کشور دیدار کرده است.
کارشناسان معتقدند هدف سفر وزیر امورخارجه، تلاش برای آتشبس منطقهای و اتحاد اعراب در مقابل اسراییل است. کاهش تنش، دسترسی به کمکهای بشردوستانه در لبنان و غزه در کنار آتشبس، بخشی از اهداف عراقچی است. در مقابل اسراییلیها خواهان آزادی اسرا در مقابل آتشبس در لبنان هستند. مسئله اینجاست که سفر عراقچی تا چه حد میتواند شروط ایران را پیش ببرد و از طرح اسراییل جلوگیری کند؟
مذاکرات آتش بس با عراقچی
محمدعلی حسننیا، کارشناس مسائل خاورمیانه، معتقد است که سفر عراقچی به کشورهای عربی برای پیگیری آتشبس در لبنان و غزه بوده است. او میگوید: «سفر آقای عراقچی به عربستان و دوحه در چارچوب مذاکرات آتشبس لبنان و غزه است؛ طرحی که برخی از کشورهای عربی به آمریکا برای آتشبس ارائه کردند، مورد نظر آمریکا هم بوده و به عربستان ارائه کردهاند تا به ایران هم برسد. اصل سفر آقای عراقچی برای بررسی طرح صلح بوده است. رئیس موساد بعد از این سفر اعلام کرد تبادل اسرا هم باید در طرح آتشبس ارائه شود. به نظر میرسد یک معادله جدید امنیتی توسط آمریکا و اسراییل مطرح شده و میخواهند صحنه جدیدی شکل دهند. رایزنی آقای عراقچی هم برای طرح آتشبس و مقابله با این ایدههای امنیتی است.»
شروط ایران برای آتش بس
این کارشناس مسائل منطقه معتقد است که ایران خواهان پایان جنگ غزه و لبنان و دسترسی به کمکهای بشردوستانه است اما آمریکا معادله امنیتی جدیدی طلب میکند. او میگوید: «آقای عراقچی محتوا و یا نامهای همراه خود ندارد و تنها شروط ایران برای آتش بس را مطرح میکند. کمکهای بشردوستانه، پایان جنگ در لبنان و غزه و جلوگیری از تنش بیشتر، شروط ایران است. آمریکا بعد از ترور حسن نصرالله دنبال یک معادله امنیتی جدید هستند و با فشار به لبنان میخواهند معادله جدیدی را پیش ببرند تا حزبالله به پشت رود لیتانی برگردد. اسراییل هم پایان جنگ لبنان را در مقابل اسرا خواسته است.»
برهم زدن معادله امنیتی اسراییل
حسننیا معتقداست که میدان در لبنان در حال برهم زدن معادلات منطقه است و باید به مرور شرایط را سنجید. او میگوید: «امکان وقوع طرح اسراییل را باید به مرور بسنجیم. معادلات میدان در این بین نقش دارد. دکترین حیفا که حزبالله آغاز کرده، تداوم تنش و حتی هدف قراردادن مناطق مسکونی اسراییل است که میتواند معادلات جنگ را بهم بریزد. حزب الله با این منطق که اسراییل اقدام به کشتن غیرنظامیها و بمباران مناطق مسکونی کرده، این سیاست را پیش گرفته است؛ البته این جنگ در کوتاه مدت متوقف نخواهد شد و تشدید درگیریها را خواهیم داشت.»
کاهش تنش با اعراب
حسننیا درباره کاهش تنش با اعراب و پیگیری دیپلماسی منطقهای میگوید: «دیپلماسی منطقهای در این دولت شکل گرفته است. ابتکار عربی به اضافه ایران و عراق از سال پیش مطرح شد. امسال این جلسه در دوحه برگزار شد و وزرای خارجه جلساتی را داشتند. ایران قصد دارد سطح تنش با کشورهای عربی از جمله عربستان را کاهش دهد. هرچقدر میزان تنش میان ایران و عربستان کاهش یابد، ایدههای ایران راحتتر پیش میرود.»