آب و برق
کمبود برق در تابستان چه بر سر صنایع آورد؟
کمبود برق و قطعی مکرر آن در سال جاری صنایع بزرگی مانند فولاد، پتروشیمی و سیمان را متحمل زیانهای قابل توجهی کرده است. طبق برآوردها تا پایان مرداد سال 1403، این صنایع به طور کلی رقمی بین 4تا5 میلیارد دلار عدمالنفع داشتهاند. چالش بزرگ ناترازی برق در ایران حالا به حدی رسیده است که کارشناسان پیشبینی میکنند تا ۱۰ سال آینده، یک سوم نیاز کشور به برق تأمین نخواهد شد.
کمبود برق و قطعی مکرر آن طی سال جاری به صنایع کشور خسارت چند هزار میلیارد تومانی وارد کرده است. بر اساس تحقیقات انجامشده از سوی معاونت پژوهشی انجمن ساتکا، صنایع مختلف نظیر فولاد، پتروشیمی و سیمان و دیگر صنایع خسارت هنگفتی بابت قطع برق متحمل شدهاند.
به طور متوسط، زیان هر کیلووات برق قطعشده بین ۱.۵ تا ۲ یورو تخمین زده شده و این خسارت برای صنایع کشور برای هر کیلووات بین ۷۰۰۰ تا ۶۳ هزار تومان متغیر است.
کمکاری وزارتخانههای صمت و نیرو
چندی پیش احمد مرادی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، با تاکید بر این موضوع که ناترازی برق و برنامه خاموشیها سالهاست دغدغه دولت و صنایع است گفت: «در مهرماه ۱۴۰۰ تفاهمنامهای بین وزارت نیرو و وزارت صمت مبنی بر احداث حداقل ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه خودتامین در شرکتهای صنعتی امضا شد اما تاکنون اقدام چندانی بدین منظور در این دو وزارتخانه انجام نشده است. مجلس دوازدهم پیگیر انجام تعهدات این تفاهمنامه است.»
او ادامه داد: «کمبود برق و خاموشیهای مکرر باعث وارد آمدن خسارت هزار میلیارد تومانی به صنایع فولاد، آلومینیوم و برخی دیگر از صنایع بورسی شده است. برآوردهای صنایع پتروشیمی، فولاد و سیمان نشاندهنده خسارت و عدمالنفعی معادل چهار تا پنج میلیارد دلار به دلیل قطعی برق در طول یک سال است.»
مرادی همچنین به چالش صنایع در فصل سرما در خصوص گاز نیز اشاره کرد و افزود: «دولت چهاردهم برای حل ناترازی انرژی نیازمند حضور بیشتر بخش خصوصی و سرمایه گذاری در این بخش است؛ چراکه در حال حاضر در بخش گاز نیز به خصوص در فصل سرما با ناترازی قابل توجهی مواجه هستیم که برای این ناترازی دولت چهاردهم باید اقدامات اساسی انجام دهد.»
عضو کمیسیون انرژی مجلس در ادامه با تاکید بر اینکه دولت و وزارت نیرو باید برای سال آینده با ساخت و تکمیل نیروگاههای خورشیدی و تبدیل نیروگاههای حرارتی به سیکل ترکیبی از تکرار این شرایط جلوگیری کنند توضیح داد: «چالش بزرگ ناترازی برق در ایران به حدی رسیده است که کارشناسان پیشبینی میکنند در ۱۰ سال آینده، اکثر صنایع بزرگ کشور نتوانند برق مورد نیاز خود را تامین کنند، این رویداد ضربه بزرگی به اقتصاد کشور خواهد زد.»
پیشبینی قطعی ۱۶ساعته برق در روز طی ۱۰ سال پیش رو!
برآورد کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران نیز نشان میدهد در روزهای پیک مصرف، قطعی برق حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان خسارت به صنعت کشور وارد کرده است.
رضا ریاحی، نایبرئیس هیات مدیره شرکتهای تولیدکننده برق، نیز درباره این ناترازیها توضیح داد، اکنون در پیک مصرف شبکه حدود ۱۵ هزار مگاوات ناترازی برق وجود دارد و اگر این روند به همین ترتیب پیش برود، در ۱۰ سال آینده حدود ۳۷ هزار مگاوات ناترازی تولید خواهیم داشت که در واقع ۳۳ درصد از نیاز مصرف خواهد بود.
البته باید توجه داشت چالش صنایع تنها به ناترازی برق خلاصه نمیشود. صنایع با نزدیک شدن به فصل سرما با معضلی به نام ناترازی گاز نیز مواجه میشوند که وضعیت آن بهمراتب نگرانکنندهتر از برق است. به طور کلی این ناترازیها رشد قیمت فزاینده شمش فولاد، سیمان و دیگر محصولات صنایع را در پی خواهد داشت.