سیاسی ۱۴۰۳/۰۲/۱۰

صادق زیباکلام کارشناس مسائل سیاسی:

نقش آمریکا در رفع تنش ایران و اسرائیل/ تندروهای ایران و اسرائیل به دنبال درگیری دو کشور هستند

یک کارشناس مسائل سیاسی با تحلیل موضع آمریکا در تنش های اخیر میان ایران و اسرائیل، به اصلاحات نیوز می‌گوید: آمریکا نمی‌خواست درگیری جدی با ایران پیدا کند و مراقب بود تا میان ایران و اسرائیل درگیری ایجاد نشود، تاحدودی البته در اسرائیل نفوذ داشتند اما روی ایران هیچ کنترل و نفوذی نداشتند تا بخواهند فعل و عملی را انجام دهند که ایران چه کاری کند.بسیاری از رهبران نظامی اسرائیل و افکار عمومی آنها، نمی‌خواهند درگیری جدی با ایران داشته باشند.

نقش آمریکا در رفع تنش ایران و اسرائیل/ تندروهای ایران و اسرائیل به دنبال درگیری دو کشور هستند

صادق زیباکلام کارشناس مسائل سیاسی با تحلیل موضع آمریکا در تنش های اخیر میان ایران و اسرائیل، به اصلاحات نیوز می‌گوید: من فکر می‌کنم ما شاهد یک رویکرد یا تصویر جدید از سوی واشنگتن بودیم. از هفتم اکتبر که این وضعیت درگیری به وجود آمده است، از همان ابتدا گفتم که چند مسئله کاملا در رابطه با واشنگتن مشخص است. اول اینکه واشنگتن به هیچ عنوان نمی‌خواهد درگیری میان ایران و اسرائیل به وجود بیاید و دلیلش هم به نظرم واضح است، چراکه اگر درگیری جدی میان ایران و اسرائیل رخ دهد، عملا آمریکا درنگ و تردیدی برای ورود در حمایت از اسرائیل نخواهد داشت. یعنی هم دولت آمریکا وظیفه خودش می‌داند و هم سنا و کنگره از این حرکت پشتیبانی خواهند کرد و هم افکار عمومی. از همین رو مشخص بوده هرگونه درگیری ایران و اسرائیل پای آمریکا را به عنوان شریک و مدافع اسرائیل، وسط می‌کشاند.

واشنگتن به هیچ عنوان نمی‌خواهد درگیری میان ایران و اسرائیل به وجود بیاید و دلیلش هم به نظرم واضح است، چراکه اگر درگیری جدی میان ایران و اسرائیل رخ دهد، عملا آمریکا درنگ و تردیدی برای ورود در حمایت از اسرائیل نخواهد داشت.

زیباکلام با بیان این موضوع که چون آمریکا نمی‌خواست درگیری جدی با ایران پیدا کند، مراقب بود تا میان ایران و اسرائیل درگیری ایجاد نشود، گفت: تاحدودی البته در اسرائیل نفوذ داشتند اما روی ایران هیچ کنترل و نفوذی نداشتند تا بخواهند فعل و عملی را انجام دهند که ایران چه کاری کند.

وی ادامه داد: رهبری ایران هم واقعا نمی‌خواهد وارد یک جنگ تمام عیار با اسرائیل شود. البته خود را موظف می‌دانند اگر اسرائیل تخطی کرد، پاسخ دهد، همانطور که پاسخ حمله به کنسولگری ایران در دمشق را با موشک های کروز و پهپاد دادند. این فقط ایران نیست که نمی‌خواهد وارد یک درگیری با اسرائیل شود. من معتقدم که بسیاری از اسرائیلی ها هم نمی‌خواهند وارد یک درگیری جدی با ایران شوند. البته در این میان یک استثنا وجود دارد و آنهم جریان راست گرا مذهبی درون دولت اسرائیل و ایضا خود نتانیاهو هستند. که باعث می‌شوند جریانی که از هفتم اکتبر به وجود آمد، این بحران ادامه پیدا کند.

آمریکا نمی‌خواست درگیری جدی با ایران پیدا کند و مراقب بود تا میان ایران و اسرائیل درگیری ایجاد نشود، تاحدودی البته در اسرائیل نفوذ داشتند اما روی ایران هیچ کنترل و نفوذی نداشتند تا بخواهند فعل و عملی را انجام دهند که ایران چه کاری کند.بسیاری از رهبران نظامی اسرائیل و افکار عمومی آنها، نمی‌خواهند درگیری جدی با ایران داشته باشند.

این کارشناس با بیان این نکته که هم نتانیاهو و هم دولت دست راستی که شریک او هستند، می‌دانند هر روزی که اوضاع عادی شود و مسئله غزه حل شود، دولت نتانیاهو نمی‌تواند دوام بیاورد، گفت: اولین و بزرگترین مشکل این است که در هفتم اکتبر شما کجا بودید و چگونه اتفاق افتاد تا نحوه عملکرد فرماندهان نظامی و دولت نتانیاهو ظرف هفتم ماه گذشته که علیرغم اینکه گفتند ما حماس را نابود می‌کنیم، اما کشتار بی وقفه مردم غزه و جنایت های مختلف، اما واقعیت این است که حماس نابود نشده و علی رغم با خاک یکسان کردن غزه، حتی یک گروگان را تا به الان نتوانستند آزاد کنند. از همین رو تنها شانسی که نتانیاهو و دست راستی ها برای اینکه بتوانند در قدرت بمانند، این است که بحران به یک شکلی ادامه داشته باشد و شاید بدشان نیاید یک جور تنش و درگیری را با ایران داشته باشند.

صادق زیباکلام در ادامه تصریح می‌کند: بسیاری از رهبران نظامی اسرائیل و افکار عمومی آنها، نمی‌خواهند درگیری جدی با ایران داشته باشند. اگر یک مثلث فرضی درنظر بگیریم که یک راس آن اسرائیل ، راس دیگر امریکا و راس دیگر ایران باشد، خواهان درگیری همه جانبه و تمام عیار نیستند. در همین حمله به اصفهان، دیدیم که اسرائیلی ها نهایت تلاششان را کردند تا ابعاد آن را کوچک جلوه دهند و جمهوری اسلامی هم سعی کرد ابعاد آن را کوچک جلوه دهد، این برای این است که اسرائیلی ها می‌خواهند به جمهوری اسلامی بگویند که شما حتما مجبور نیستید که پاسخ دهید و تلافی کنید و ضربه آنچنانی به شما وارد نشد. بنابراین راه خروج را برای ایران باز گذاشتند تا ایران حتما موظف نباشد در برابر افکار عمومی اش، بخواهد پاسخ دهد.

در ایران نیز همانند اسرائیل، گروه های تندرو و چهره های انقلابی بدشان نمی آید تا ایران یک ضربِ شست را به اسرائیل نشان دهد و معتقدند ایران این توانایی را دارد تا اسرائیل را سرجایش بنشاند و اسرائیل هم از آن قدرت خیره کننده برخوردار نیست. از این چهره و جریانات انقلابی اگر عبور کنیم، بدنه رهبری جمهوری اسلامی هم نمی‌خواهد درگیری با اسرائیل در این شرایط فعلی رخ دهد.

این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه هیچ یک از سه طرف خواهان جنگ نیستند، گفت: البته در ایران نیز همانند اسرائیل، گروه های تندرو و چهره های انقلابی بدشان نمی آید تا ایران یک ضربِ شست را به اسرائیل نشان دهد و معتقدند ایران این توانایی را دارد تا اسرائیل را سرجایش بنشاند و اسرائیل هم از آن قدرت خیره کننده برخوردار نیست. اما از این چهره و جریانات انقلابی اگر عبور کنیم، بدنه رهبری جمهوری اسلامی هم نمی‌خواهد درگیری با اسرائیل در این شرایط فعلی رخ دهد.

او در ادامه می‌گوید: نیمی دیگر از اسرائیل تحت فشار آمریکایی ها، نمی‌توانند این درگیری را از قوه به فعل در بیاورد. ضمن اینکه می‌توان فهمید اگر درگیری میان اسرائیل و ایران رخ دهد، هرچند که برخی از اسرائیلی ها از این درگیری استقبال می‌کنند اما بخش دیگری از آنها از این جنگ استقبال نمی‌کنند، چرا که تلفات به اسرائیلی ها وارد می‌شود و مشکلات و مسائلی ایجاد خواهد شد، به هر حال ایران یک توانمندی هایی را دارد و متحدین ایران نیز توانمندی هایی را دارند. درست است که ایران هیچ شانسی ندارد تا در یک چنین جنگی پیروز شود، درست است که اسرائیل دست بالا را از نظر تخریب دارد، اما در عین حال بنا بر دلایلی که گفتم نه آمریکا و نه بدنه اکثریت رهبری نظامی و سیاسی اسرائیل خواهان ایجاد چنین درگیری هستند.

انتهای پیام/

ما را در
گوگل نیوز دنبال کنید