نفت و پتروشیمی
سود کدام پتروشیمی ها در سال ۱۴۰۳ کاهش یافته است؟ +فیلم
صنعت پتروشیمی در سال 1403 روزهای سختی را پشت سر گذاشت؛ افت سوددهی، کاهش تولید و حاشیه سود ضعیف، برخی شرکتها را به مرز زیان رساند.
![سود کدام پتروشیمی ها در سال ۱۴۰۳ کاهش یافته است؟ +فیلم سود کدام پتروشیمی ها در سال ۱۴۰۳ کاهش یافته است؟ +فیلم](https://eslahatnews.com/wp-content/uploads/2025/02/پتروشیمی-ایران.jpg)
به گزارش اصلاحات نیوز به نقل از انرژی پرس، طبق صورتهای مالی پتروشیمیهای بورسی در ۹ ماهه سال، نیمی از صنعت پتروشیمی با بحران سودسازی روبهرو شد؛ افزایش هزینههای تولید، کمبود گاز و رشد قیمت خوراک سود بسیاری از شرکتها را کاهش داد. اما در این میان، برخی پتروشیمیها با کنترل هزینهها و بهرهگیری از افزایش نرخ ارز، رشد سودآوری را رقم زدند. این شکاف عمیق بین برندگان و بازندگان، زنگ خطر جدی برای آینده صنعت پتروشیمی است.
رتبه نخست ضعیفترین پتروشیمی از نظر سودآوری، به «آبادان» میرسد. طبق صورتهای مالی، زیان این پتروشیمی با رشد ۲۷ درصدی به بیش از یک همت (HEMMAT) رسیده. جالب است گفته شود که پتروشیمی آبادان تنها ۱۲ درصد از ظرفیت اسمی سالانه خود را تولید کرده. شازند دیگر پتروشیمی بازنده ۹ ماهه ابتدایی امسال بود که کاهش حدود ۹۵ درصدی سودسازی را تجربه کرد. هرچند میزان تحقق ظرفیت اسمی این پتروشیمی به ۸۲ درصد رسیده، اما باز هم نتیجهای نداشته است.
تندگویان نیز در ۹ ماهه امسال افت شدید سودآوری را تجربه کرد؛ سود خالص این شرکت از ۵.۵ همت به ۱.۱ همت رسید. یعنی سقوط ۷۹ درصدی! در این مدت، تنها ۵۰ درصد از ظرفیت اسمی این شرکت تولید شده است.
همچنین پتروشیمی اصفهان با کاهش ۷۶ درصدی سودسازی مواجه شد و تنها ۱۵۱ میلیارد تومان سود ساخت. تحقق ۲۷ درصدی ظرفیت اسمی یکی از مهمترین دلایل کاهش سودسازی این پتروشیمی است.
غدیر نیز در فهرست پتروشیمی های کمبازده امسال قرار دارد. سود ۹ ماهه این پتروشیمی از هزار و ۱۳۸ میلیارد تومان با افتی ۵۶ درصدی تا ۵۰۱ میلیارد تومان پایین آمد. با وجود اینکه این پتروشیمی ۸۵ درصد از ظرفیت اسمی خود را محقق کرده اما رشد هزینههای تولید، سود شرکت را به شدت پایین آورده است.
پتروشیمی ارومیه یکی دیگر از شرکتهای بازنده صنعت بود. این پتروشیمی که افت ۵۳ درصدی سودسازی را تجربه کرده، تنها ۳۸ درصد از ظرفیت اسمی خود را به تولید رسانده است.
با وجود اینکه پتروشیمی کرمانشاه نسبت به دیگر شرکتها وضعیت بهتری داشته اما با کاهش حدود ۲۴ درصدی سودسازی مواجه شده. ظرفیت اسمی محققشده این شرکت نیز در ۹ ماهه، ۶۶ درصد بوده که به حد نصاب نرسیده است.
افت سودآوری در پتروشیمیها زنگ خطر جدی برای صنعت است. افت تولید، حاشیه سود کم و چالشهای اقتصادی، این شرکتها را به سمت سود کمتر و زیان بیشتر سوق داده است.
برخی از این شرکتها با وجود تحقق بخش زیادی از ظرفیت اسمی، باز هم افت سودسازی را تجربه کردند که نشانهای از فشار هزینهها و بازار نامساعد است.
اما طبق آمار، مهمترین عامل افت سودسازی، کاهش تولید است؛ زیاندهی پتروشیمی آبادان با تحقق ۱۲ درصد از ظرفیت اسمی، این گزاره را به خوبی اثبات میکند.
باید دید آیا این ۷ پتروشیمی، در ادامه راه میتوانند مسیر سودسازی خود را هموار کنند یا خیر؟