محیط زیست ۱۴۰۲/۰۹/۰۶

«اضطراب اقلیمی» چیست؟

اضطراب اقلیمی یعنی نگرانی از آسیبی که درنتیجه تغییرات اقلیمی به حیات کره زمین و انسان‌ها وارد می‌شود.

بر اساس داده‌هایی که توسط گوگل جمع‌آوری‌شده؛ جستجو در فضای مجازی درباره اضطراب اقلیمی افزایش داشته است.

به گزارش بی‌بی‌سی؛ همچنین مطالعات نشان می‌دهند زنان بیشتر از مردان دچار اضطراب اقلیمی هستند.

افزایش آتش‌سوزی‌های طبیعی، سیل‌ها و خشک‌سالی‌ها در سراسر جهان تنها بخشی از نشانه‌های قابل‌مشاهده تغییرات اقلیمی هستند.

آنچه کمتر درباره آن گزارشی داده می‌شود تأثیر تغییرات اقلیمی بر ذهن و روان انسان‌ها است.

اضطراب اقلیمی به معنی حس نگرانی شدید درباره تأثیر تغییرات اقلیمی است. گزارش‌هایی از سطح جهان نشان داده‌اند که این اضطراب خصوصاً در میان کودکان و نوجوانان در حال افزایش است.

اطلاعاتی که از گوگل ترند به‌دست‌آمده است نشان می‌دهد میزان جستجو درباره موضوعات مرتبط با اضطراب اقلیمی به‌شدت افزایش داشته است.

جستجو به زبان انگلیسی درباره اضطراب اقلیمی در ۱۰ ماه اول سال ۲۰۲۳، ۲۷ برابر همین دوره در سال ۲۰۱۷ بوده است.

نشست کاپ ۲۸ که در دوبی برگزار می‌شود قرار است جلسات بحث و گفتگو درباره تأثیر تغییرات اقلیمی بر سلامت روانی برگزار کند.

افزایش جستجو درباره اضطراب اقلیمی در زبان‌های دیگر هم در همین دوره زمانی افزایش داشته است.

جستجو به زبان پرتغالی ۷۳ برابر بوده است.

جستجو به زبان چینی هشت و نیم برابر شده است.

جستجو به زبان عربی به‌اندازه یک‌پنجم افزایش داشته است.

این‌ها زبان‌هایی هستند که معمولاً در آن‌ها جستجو درباره موضوعات مرتبط با تغییرات اقلیمی چندان رایج نیست و تنها بخشی از زبان‌هایی هستند که بی‌بی‌سی از گوگل خواست اطلاعات آن‌ها را بررسی کند.

جستجو درباره این موضوعات در زبان مردمی که آگاهی بیشتری در مورد اضطراب اقلیمی دارند بیشتر است، همین‌طور در بین افرادی که بیشتر از گوگل استفاده می‌کنند و الزاماً به این معنی نیست مردم کشور‌هایی که بیشترین تعداد جستجو درباره این موضوع را انجام می‌دهند، اضطراب اقلیمی بیشتری هم تجربه می‌کنند.

داده‌های گوگل ترند اطلاعات مربوط به جستجو درباره اضطراب اقلیمی و اضطراب زیستی (اکو انگزایتی)، دو اصطلاح رایج که کاربرد مشابه، اما معنی کمی متفاوت دارند را یکجا باهم جمع می‌کند.

بدترین سال‌ها از جهت آتش‌سوزی‌های طبیعی در کالیفرنیا از زمانی که جمع‌آوری داده‌ها شروع‌شده است، ده سال اخیر بوده است.

اضطراب اقلیمی نوعی از اضطراب است که به‌طور خاص مرتبط با آگاهی درباره تغییرات اقلیمی است. اضطراب زیستی، اضطراب عمومی‌تری است در مورد تهدید‌هایی که سلامت محیط‌زیست را تهدید می‌کند مانند آلودگی هوا و یا از دست رفتن تنوع زیستی.

گوگل ترند فقط تعداد جستجو‌ها را نمی‌شمارد بلکه به‌صورت نمونه‌ای به این اطلاعات نگاه می‌کند تا بتواند روند‌های مختلف در مناطق مختلف جهان را تشخیص دهد. آن‌ها در این کار از شاخصی به نام «تمایل جستجو» استفاده می‌کنند و با کمک آن میزان محبوبیت موضوعات جستجوی مختلف در دوره‌های مختلف را بررسی می‌کنند.

کشور‌های اسکاندیناوی در پنج سال گذشته بیشترین سهم در جهان در جستجو درباره اضطراب اقلیمی داشته‌اند.

فنلاند، سوئد، دانمارک و نروژ بیش از ۴۰ درصد جستجو‌ها با موضوع اضطراب اقلیمی را انجام داده‌اند.

گوگل می‌گوید که این داده‌ها برای در برگرفتن میزان جستجو اصلاح‌شده است و به دنبال آن می‌توانند کشور‌هایی با جمعیت‌های مختلف را باهم مقایسه کنند. به همین دلیل کشور‌های کوچک‌تر ممکن است در بالای جدول قرار بگیرند و نه کشور‌های با جمعیت بیشتر.

کشور‌های جنوب جهانی شامل شیلی، فیلیپین و آفریقای جنوبی سهم کمتری در جستجو درباره این موضوعات داشته‌اند. کشور‌هایی که سهم جستجوی کمتری داشته‌اند از تحلیل و بررسی داده‌ها کنار گذاشته‌شده‌اند.

نقشه کشور‌های مختلف را نشان می‌دهد که بیشترین جستجو را برای پرسش‌های مربوط به اضطراب اقلیمی انجام می‌دهند.

گوگل می‌گوید درمجموع جستجو درباره آینده کره زمین و سؤال‌هایی درباره محیط‌زیست در ۱۲ ماه اخیر افزایش داشته است.

یکی از سخنگویان گوگل می‌گوید: «وقتی به نوع جستجو‌هایی که مردم انجام می‌دهند نگاه می‌کنید می‌بینید که می‌خواهند درباره این موضوع یاد بگیرند و هم‌زمان درباره آن اقدام و حرکتی انجام بدهند.»

«مثلاً سؤال «چطور مشکل تغییر اقلیمی را حل کنیم» یکی از پرسش‌های بسیار رایج در دو سال گذشته بوده است.»

داده‌های گوگل نشان می‌دهد سؤال در مورد آینده با وجود تغییرات اقلیمی تا ۱۲۰ درصد افزایش داشته است. موضوعاتی، چون تطابق (تا ۱۲۰ درصد)، ماندگاری و همزیستی (تا ۴۰ درصد) و آلودگی ناشی از گاز‌های گلخانه‌ای (تا ۱۲۰ درصد) هم در دوازده ماه گذشته افزایش جستجو داشته‌اند.

از سؤال‌های رایج و ترند شده درباره تغییرات اقلیمی به زبان اسپانیائی این سؤال است: «خطر‌های تغییرات اقلیمی چه هستند؟». جستجو برای این سؤال ۱۵۰ درصد افزایش داشته است.

در فنلاند که تظاهرات و اعتراض‌های زیادی درباره تغییرات اقلیمی در آن برگزار شد، درترند‌های گوگل و سؤال درباره اضطراب اقلیمی در مقام اول قرار دارد.

گوگل اطلاعاتی در مورد جنسیت کسانی که در مورد اضطراب اقلیمی سؤال داشته‌اند منتشر نکرده، اما مطالعات نشان داده‌اند که زنان بیشتر از مردان در معرض اضطراب اقلیمی قرار دارند.

به‌عنوان‌مثال اطلاعات به‌دست‌آمده از تحقیقی که ژورنال دانشگاهی ساستینبیلیتی در سال ۲۰۲۳ منتشر کرده است نشان می‌دهد در سطح جهان «زنان نگرانی و احساسات منفی بیشتری» در مورد تغییرات اقلیمی گزارش داده‌اند. واکنش مردان درمجموع «خوش‌بینانه‌تر بوده و اعتماد بیشتری به دولت‌ها از خود نشان داده‌اند.»

این مطالعه به‌صورت اینترنتی و با شرکت ده هزار نفر بین ۱۶ تا ۲۵ سال از ۱۰ کشور در سال ۲۰۲۱ انجام‌شده است.

بررسی پاسخ ۴۴ هزار شرکت‌کننده در نظرسنجی اجتماعی اروپا در سال ۲۰۱۹ هم به این نتیجه رسید که زنان در مقایسه با مردان، نگرانی بیشتری نسبت به تغییرات اقلیمی دارند.

پروفسور سوزان کلیتون که یکی از نویسندگان مطالعه ساستینبیلیتی است، توضیحاتی درباره این مسئله دارد. او می‌گوید یکی از دلایلی که زنان پیوسته نگرانی بیشتری از خود بروز می‌دهند این است که آن‌ها برای صحبت در مورد احساسات خود راحت‌تر هستند.

او می‌گوید: «زنان درمجموع تمایل بیشتری به صحبت و تأیید احساسات خود نسبت به تغییرات اقلیمی دارند. آن‌ها بیشتر درباره احساسی که به این موضوع دارند فکر می‌کنند و بیشتر از مردان مایل‌اند درباره آن صحبت کنند.»

کلیتون همچنین می‌گوید بعضی از زنان بیشتر از مردان در مورد تغییرات اقلیمی ابراز نگرانی می‌کنند، چون زندگی آن‌ها بیشتر از مردان درنتیجه عواقب این تغییرات به خطر می‌افتد.

«بعد از هر واقعه اقلیمی شدید میزان موارد آزار و خشونت‌های خانگی بالا می‌رود. وقتی مردم در اثر وقایع ناشی از تغییرات اقلیمی ناخواسته آواره می‌شوند، این زنان هستند که در معرض خطر آزار‌های جنسی و قاچاق انسان قرارمیگیرند.»

او ادامه می‌دهد: «همچنین زنان از جهت فیزیولوژیک و بدنی بیشتر در معرض آسیب ناشی از تغییرات اقلیمی هستند. بالا رفتن دمای بدن و آلودگی هوا می‌تواند بر بدن یک زن در دوران بارداری تأثیر بگذارد. همین‌طور بارداری فرار کردن زنان از موقعیت‌های اضطراری اقلیمی را دشوار می‌کند.»

تحقیقاتی انجام‌شده است که طبق آن‌ها زنان درمجموع بیشتر از مردان ممکن است درنتیجه حوادث اقلیمی جان خود را از دست بدهند.

طوفان سیدر در که سال ۲۰۰۷ در بنگلادش روی داد موجب مرگ هزاران نفر شد و میلیون‌ها نفر را بی‌خانمان کرد.

مطالعه‌ای که درباره طوفان‌هایی که بین سال‌های ۱۹۸۳ تا ۲۰۰۹ در بنگلادش اتفاق افتاد، انجام‌شده است نشان می‌دهد، زنان احتمال مرگ بالاتری در مقایسه با کل جمعیت بزرگ‌سال در این موقعیت‌ها دارند.

هیئت بین دولتی تغییرات اقلیمی (آی پی سی‌سی) می‌گوید احتمال دارد که انسان‌ها درشدت گرفتن قدرت بعضی از این طوفان‌ها نقش داشته باشند.

پروفسور کلیتون می‌گوید نابرابری‌هایی که ریشه جنسیتی دارند اغلب به این معنی‌اند که زنان در کشور‌های فقیرتر دسترسی کمتری به اطلاعات و آموزش درباره راه‌های نجات در صورت بروز وقایع طبیعی رادارند.

آن‌ها صورت بروز حادثه اقلیمی کمتر می‌توانند در خود را به‌جای امن برسانند. زنان همچنین ممکن است مسئولیت نگه‌داری و مراقبت از دیگران را بر عهده داشته باشند و این یعنی آن‌ها ممکن است سلامت و امنیت دیگران را بر امنیت خود ارجحیت بدهند.

تغییرات اقلیمی می‌تواند تأثیرات غیرمستقیم و طولانی‌مدت بر رفاه و سلامت زنان و دختران داشته باشد.

خانم کلیتون می‌گوید: «بعضی مطالعات نشان داده‌اند وقتی خانواده‌های از جهت اقتصادی تحت‌فشار هستند و تغییرات اقلیمی بر اقتصاد خانواده‌ها تأثیر می‌گذارد، دختران زودتر ازدواج می‌کنند.»

«به‌عنوان‌مثال وقتی کار کشاورزی خانواده‌ها در اثر خشک‌سالی یا سیل آسیب می‌بیند و شرایط اقتصادی را سخت می‌کند، خانواده‌ها معمولاً تصمیم می‌گیرند دختران خود را روانه ازدواج کنند تا مجبور نباشند خرج و خوراک آن‌ها را تأمین کنند.»

آی پی سی سی در سال ۲۰۲۲ برای اولین بار گزارشی درباره تأثیر تغییرات اقلیمی بر سلامت روان منتشر کرد. نشست کاپ ۲۰۲۸ در دوبی هم چندین نشست درباره این سلامت روان برگزار خواهد کرد.

همان‌طور که تأثیرات فیزیکی تغییرات اقلیمی بر بدن رو به افزایش استف، توجه به تأثیر این تغییرات بر روان انسان‌ها هم بیشتر از گذشته موردتوجه قرارگرفته است.

ما را در
گوگل نیوز دنبال کنید