۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۶:۰۶

علی لاریجانی، خالص ساز یا قربانی خالص سازی؟

به کار بردن واژه خالص سازی توسط علی لاریجانی اصولگرا به جای واژه حاکمیت یکدست  بعد از رد صلاحیت او در انتخابات ۱۴۰۰ مطرح شد لاریجانی سال گذشته  نیز در سالگرد شهادت آیت الله مطهری در سخنرانی خود در همایشی با مضمون اندیشه های آیت الله مطهری از واژه خالص سازی استفاده کرد.

علی لاریجانی، خالص ساز یا قربانی خالص سازی؟
علی لاریجانی

به گزارش اصلاحات نیوز؛ علیرضا خامسیان درخصوص انتشار خبر تحرکات انتخاباتی علی لاریجانی توسط خبرگزاری تسنیم، طی یادداشتی نوشت:

انتشار خبر تحرکات انتخاباتی علی لاریجانی توسط خبرگزاری تسنیم با واکنش سریع رئیس سابق مجلس رو به رو شد و ضمن استفاده از واژه های "جریان خالص سازی" و " روش برادران"  تلویحا نهاد حامی خبرگزاری تسنیم که خود زمانی در آن مسئولیت کلیدی داشت را محور اصلی جریان خالص ساز معرفی کرد.

به کار بردن واژه خالص سازی توسط علی لاریجانی اصولگرا به جای واژه حاکمیت یکدست  بعد از رد صلاحیت او در انتخابات ۱۴۰۰ مطرح شد. لاریجانی سال گذشته  نیز در سالگرد شهادت آیت الله مطهری در سخنرانی خود در همایشی با مضمون اندیشه های آیت الله مطهری از واژه خالص سازی استفاده کرد.

این نوشتار قصد نقد این سخنان  علی لاریجانی را ندارد بلکه از ورژن جدید ایشان که بعد از رد صلاحیت در انتخابات ریاست جمهوری در رسانه ها شکل گرفته است استقبال می کند و ظلمی ‌که در حق ایشان و افراد دیگر از جمله اسحاق جهانگیری و مسعود پزشکیان رفته را ظلمی نابخشودنی می داند ولی به بهانه انتقاد علی لاریجانی از جریان خالص ساز، بازگویی بخشی از عملکرد او در چند دهه گذشته معیار خوبی می تواند  برای قضاوت درباره جریان خالص ساز و افرادی که در این جریان نقش آفرین بودند باشد و به نظر می رسد درباره عملکرد لاریجانی غیر از مواضع او در دوران گذشته خاطرات آیت الله هاشمی رفسنجانی هم منبع معتبری در این زمینه  محسوب شود. آیت الله  هاشمی در خاطرات ۱۲ مهر سال ۷۱ می‌نویسد:《ساعت دَه، علی لاریجانی آمد. گزارش اقدامات در خصوص سازماندهی، عزل و نصب‌ها و اصلاحات را داد. مدعی است وضع وزارتخانه در زمان آقای خاتمی بد بوده؛ معمولا مدیران جدید، چنین قضاوتی در مورد گذشته می‌کنند. 》در این بخش از خاطرات آمده که لاریجانی اکثر مدیران دوران وزارت ارشاد خاتمی و حتی مدیران میانی را تغییر داد.
لاریجانی در صدا و سیما اگرچه دست به تصفیه و پاکسازی آنچنانی نزد اما افرادی نظیر پورنجاتی را هم تحمل نکرد آیت الله هاشمی در ۱۸ بهمن ۷۶ نوشته:《عباس آخوندی استعفای آقای احمد پورنجاتی، [معاون سیما] را اطلاع داد. قرار شد اگر من به عربستان رفتم، برای تأسیس دفتر در عربستان برای صداوسیما همراه من بیاید. 》
علی لاریجانی که بعد از روی کار آمدن دولت روحانی در سبک و سیاق رفتاری خود در حوزه سیاست تغییراتی ایجاد کرد به گونه ای  که در 4 بهمن 92  در همایش سراسری مدیران وزارت اطلاعات، در تبیین رویکرد برخورد با مخالفین گفته بود:《 باید با روش‌های معقول و سنجیده در این زمینه عمل کرد. استراتژی برخورد سخت شاید زود جواب دهد ولی در دراز مدت اثرات سوء را به دنبال خواهد داشت.》اما همین لاریجانی در دوران صدارت صدا و سیما در پخش برنامه هایی نظیر هویت که بخشی از روشنفکران را مورد تهاجم شدید قرار  داد و در برنامه ی چراغ هم تریبون در اختیار مرحوم  روح الله حسینیان قرار گرفت تا اصلاح طلبان و اطرافیان رییس جمهور وفت– خاتمی – را عامل قتل های زنجیره ای بخواند نقش اساسی داشت.

احمد پورنجاتی در خصوص برنامه هویت می گوید: 《احمد پورنجاتی، معاون سال 74، من معاون سیما بودم. آقای علی لاریجانی با من تماس گرفت که برنامه‌ای در چند بخش درباره برخی عناصر فرهنگی مساله‌دار ضد انقلاب تهیه شده، خوب است که در شبکه یک پخش شود. گفتم: “بفرستید ببینم.” همان برنامه مشهور «هویت» بود. از رنگ و بوی کار متوجه شدم آشپزخانه‌اش کجا بوده. البته قاطی پاتی بود. از برخی چهره‌های خارج‌نشین مخالف نظام تا مرحوم مهندس سحابی و دکتر زرین‌کوب. به لاریجانی گفتم: “موافق این کار نیستم. بیش از آنکه یک کار رسانه‌ای باشد، نوعی تبلیغات سیاه و شبه‌اطلاعاتی و یک‌طرفه است …” از من که ناامید شد، به معاون سیاسی سازمان سپرد که در باکس‌های مربوط به آن حوزه پخش کنند. پخش شد.》
از سوی دیگر درحالی علی لاریجانی از جریان خالص سازی انتقاد می کند که سکوت او در برابر اقداماتی که پیشتر و قبل از رد صلاحیت او در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ در قبال رد صلاحیت های صورت گرفته از جمله رد صلاحیت آیت الله هاشمی در انتخابات سال ۹۲ و انتخابات مجلس دهم و یازدهم حمل بر همراهی او در اقدامات جریان خالص ساز  می شود به گونه ای که حتی علی مطهری  از سکوت لاریجانی در برابر رد صلاحیت های صورت گرفته انتقاد کرد .مطهری در مصاحبه با شبکه اینترنتی دانشگاه تهران گفته بود: 《 زمانی که آقای هاشمی را رد صلاحیت کردند اگر شما که رئیس مجلس بودی انتقاد می کردی این بلا سر خودت نمی آمد! چرا آن موقع حرف نزدی؟ حالا چون خودت رد شدی این حرف را میزنی؟》
به نظر می رسد اگر صابون رد صلاحیت به تن علی لاریجانی نمی خورد او و برادرش که در قوه قضاییه و شورای نگهبان در خالص سازی با " برادران " همراهی داشتند ، کماکان در این وادی نقش آفرینی می کردند.

ما را در
گوگل نیوز دنبال کنید